torsdag, mai 16, 2024
Custom Text
HjemAktueltHun kom som et skudd, og Off She Goes!

Hun kom som et skudd, og Off She Goes!

For fire år siden hadde hun ikke lappen engang. Nå er hun sponset av store merker, YouTube-videoene hennes blir sett av mange hundre tusen, og hun er profilert speaker på britiske ABR Festival sammen med celebriteter som Ted Simon, Elspeth Beard og Nick Sanders!

Runa Grydeland er et friskt pust i vår noe forgubbede MC-verden. Under 30 år, og nesten som nybegynner å regne, har hun på rekordtid kommet dit veldig mange av oss gjerne skulle vært: Hun har som jobb og livsstil å kjøre motorsykkel på kule steder rundt i verden!

Runa var visst ikke helt fersk, hun hadde fått MC-treff og turer inn med morsmelka. Mor og far reiste nemlig på teltur med japanske cruisere. Syklene ble solgt før barna kom til, men spennende fotoalbum og interessen for friluftsliv, camping, fiske og fjellturer besto. Men Runa fikk aldri tid til å ta MC-lappen selv når hun kom i den alderen. Hun startet med bueskyting i stedet, og det må man si gikk ganske bra.

For en som bare har sjekket Wikipedia, ser det ut som at hun har totalt dominert sporten her i Norge i mange år: Som junior vant hun VM-gull i 2012, VM-sølv i 2014, VM-bronse og EM-gull i 2012. Hele 15 NM-gull ble det, med en Kongepokal som kronen på verket.

Så kom pandemien og satte en stopp for både trening, reiser og konkurranser. Hva skal en rastløs sykepleier med masse tid og litt penger til overs da finne på? Det var endelig på tide å ta MC-lappen! Med den i lomma ble det teltturer og japansk cruiser, slik hun var oppdradd til.

Runa vokste snart ut av Intruderen, og i 2020 fant hun seg noe mer passende for jobben: en KTM 790 Adventure.

Etter et år og 15′ km rundt i Norge, med ble det ny sykkel igjen. Denne gangen en ny Yamaha Téneré 700, eller T7 blant venner, som du blant annet kan se i filmen hennes fra Island.

Fra dagene som bueskytter var nemlig Runa vant til å bruke sosiale medier aktivt, og det var naturlig å dele MC-livet også. Det tok ikke lang tid før hun oppdaget «Itchy Boots«, «OnHerBike» og andre kule damer på YouTube. Tenk at det kunne gå an å leve av å reise rundt på motorsykkel og lage video? Runa studerte forbildende, lærte raskt, og fikk braksuksess: Videoen hennes om å kjøre motorsykkel i Lofoten i møkkavær er sett 645 tusen ganger og hun har 81 tusen abonnenter!

For å sette den imponerende prestasjonen hennes litt i perspektiv: Helproffe mc-guder og filmmakere som Lyndon Poskitt har 72′ og Chris Birch 146′!

Bransjen får selvsagt med seg sånt, så i fjor kunne hun selge sin T7 igjen. Da kom nemlig tilbudet via Husqvarna og MB Racing, den lokale forhandleren i Stavanger: Bli Husqvarna-ambassadør! Du får låne en ny Norden 901. Ingen forpliktelser, bare fortsett med det du gjør. Hvem kan si nei til sånt?

Men Runa nøyde seg ikke helt med å fortsette som før. I fjor fikk hun hjelp av Husqvarna til å delta i Gotland Grand National, verdens største enduro-race med over 3600 deltakere! Runa har selvsagt tatt opp masse video, men har ikke fått tid til å klippe det sammen til en ferdig YouTube-video for oss enda.

I mellomtiden har Runa nemlig vært på langtur til New Zealand, hvor hun fikk låne en 901 Norden til å utforske øyene. Vi har altså mye å se frem til!

På New Zealand dukket OnHerBike opp også

Mer om ABR Festival

Tilbake til ABR Festival, som vi innledet med. Den er antakelig ikke så kjent i Norge, men i fjor var det 12 500 betalende deltakere som blant annet kom for å høre foredrag med noen av de mest kjente profilene i «idretten» vi kaller Adventure Motorcycling på dårlig norsk.

Det er ingen hvem som helst som står på talerlisten ved siden av Runa. Listen er en hvem er hvem over adventure mc-kjendiser, og de få som mangler var stort sett der i fjor eller forfjor. Jeg er ikke sikker på om Runa selv forstår hvilket selskap hun faktisk har havnet i, for eksempel:

  • Ted Simon: Kjørte jorden rundt i fire år fra 1973, og skrev den første og mest berømte boken om langtur (126 000 km over 45 land) på motorsykkel, Jupiter Travels, og et knippe andre bøker
  • Simon og Lisa Thomas («2 Ride the World«): La ut på veien i 2003, og har ikke stoppet enda!
  • Elspeth Beard: Kjørte verden rundt som 23-åring i 1982, og forfatter av boken Lone Rider
  • Nick Sanders: Har kjørt jorda rundt hele sju ganger, og har verdensrekorden med bare 19 dager og 4 timer
  • Austin Vince: Legendarisk filmmaker, moromann og mc-reisende, som har gjort noen av de tøffeste turene planeten kan kaste på en motorsyklist. Lagde filmen Mondo Enduro i 1995, den aller første dokumentaren om adventure motorsykkelkjøring
  • Sam Manicom: 8 år på motorsykkel jorda rundt, forfatter av bøkene Into Africa, under Asian Skies, Distant Suns og Tortillas to Totems, og den triveligste mannen du kan dele et leirbål med (jeg har hatt gleden)

Men ABR nøyer seg ikke med å hente gamle helter ut av skapet, mange av dagens beste og mest suksessfulle (det er dessverre ikke det samme) YouTubere på feltet er med: Adam Riemann, Chris Birch , Llewellyn Pavey (Brake Magazine), Chris Northover (BikeWorld), Kinga Tanajewska («OnHerBike«), Vanessa Ruck («The Girl on A Bike«), med flere. Og altså vår egen stolthet «Off She Goes«!

ABR er ikke bare presentasjoner og lærerike workshops. Det er selvsagt også treff, party og stor musikkfestival – med hele 20 liveband på scenene! «It’s like Glastonbury (UK’s største musikkfestival, red.) with motorbikes and posh toilets», i følge en deltaker.

Fikk du også lyst til å ta turen over? Festivalen går i Warwickshire, en snau time sør for Birmingham 28 til 30 juni – en perfekt start på sommerferien. Du finner all informasjon her, og kan ta en nærmere kikk på fjorårets arrangement i video over. Bruk koden «offsehgoes» når du kjøper billett, så blir det 5% rabatt til deg og en liten slant til Runa.

Foto: Alle bilder tilhører Runa Grydeland, takk for at vi får låne!


Annonse
Custom Text
Forrige artikkel
Neste artikkel
RELATED ARTICLES
- Annonse -
Custom Text
Custom Text

Most Popular

Recent Comments